zondag 29 januari 2012

Kom je werken in de zorg, alsjeblieft?

Dalende instroom mbo zet banenplan onder druk
Het kabinetsvoornemen om 12000 extra banen in de zorg te creëren staat onder druk door de dalende animo voor verzorgende en verpleegkundige opleidingen. De instroom op de mbo-opleiding verzorgende is in 2010 met 2 procent afgenomen. Dit blijkt uit cijfers van het kenniscentrum voor leren in de praktijk in de zorg, Calibris.
“Het kabinet wil de komende jaren 12000 extra banen in de ouderenzorg realiseren”, aldus Calibris in de periodieke BPV Barometer Zorg. “De vraag is alleen waar het personeel vandaan moeten komen. Via het mbo alleen is dit niet mogelijk. De instroom in de opleiding verzorgende is in 2011 weer gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor.” Calibris voorziet dat ook het aantal studenten voor andere mbo-opleidingen, zoals die voor helpenden, verzorgenden en verpleegkundigen niveau 4, de komende jaren flink achteruit gaat.

Geplaatst op 26 januari 2012 door: Philip van de Poel in Skipr
http://www.skipr.nl/actueel/id9938-dalende-instroom-mbo-zet-banenplan-onder-druk.html

Naar aanleiding van het bovenstaande stukje, het volgende:

Prachtige beroepen die van verzorgende en verpleegkundige, de beste van de wereld. Ik wil het jongeren wel vertellen en hen trainen, motiveren en begeleiden. Maar als alles wat ik opbouw aan de andere kant afgebroken wordt door de politiek en het beleid van de zogenaamde toppers in de Zorg, dan ben ik snel klaar.

De werkvloer (leuke naam voor ons) moet het doen, de bezuinigingen, de observaties, de verontschuldigingen…. 
Eigenlijk willen wij, als beroepsgroep, niets liever dan patiënten zo snel en verantwoord mogelijk weer op de been krijgen. Of voor onze patiënten de kwaliteit van het leven verhogen of hoog houden tot aan het eind van hun leven.

Waarschijnlijk ligt het aan dat woord: ik gebruik patiënten en blijf dat ook doen. Zorgverzekeraars en zorgbazen hebben cliënten en zie eens hoe goed ze, eerst voor zichzelf, en dan voor de rest zorgen.
En met al die verhalen over ontslag en loonvermindering, langer doorwerken en geen enkel pardon als je oud en versleten bent, wil men dat jongeren zich aanmelden om in de zorg te gaan werken?

Vertel hen nu eerst eens iets leuks, geef het vak van verzorgende en verpleegkundige weer inhoud en een fatsoenlijk salaris en veilige werkomstandigheden en dan komen ze vanzelf.
En verplicht de zorgbedrijven om voor elke vers afgestudeerde zorgwerker die aangenomen wordt een of twee stage plaatsen voor de volgende te openen. En laat stagières niet full time meewerken, maar geef hen praktijkbegeleiders en leidt hen in de praktijk op. Dan haken ze waarschijnlijk niet voortijdig af, zoals nu het geval is.

Wat was er toch mis met de in-service opleiding: Wie heeft daar moes van gemaakt?
Interne opleidingen, landelijke examens, prachtige basis. Kennis van zaken. Daarna specialiseren, kosten voor de baas, natuurlijk, die heeft er ook profijt van.
Nu zijn de kosten van de baas zaak voor de werknemers, omgekeerde wereld. Doe mij nog maar wat marktwerking en concurrentie in het behoud van mensenlevens, maar niet heus!




©Gavi Mensch
Nederland BV, 29-1-2012
.




2 opmerkingen:

Dina-Anna zei

Zo herkenbaar!

Marcel zei

Helder verhaal. Vind ik ook, als militair en verpleegkundige.

Een reactie posten