vrijdag 9 augustus 2013

Bataat of zoete aardappel en diabetes type II

 Aan de zoete aardappel.... de bataat is in....


De zoete aardappel is een goede bron van complexe koolhydraten, bevat veel vitaminen en heeft bovendien een lage glycemische belasting. Dit artikel legt de zoete aardappel naast de traditionele aardappel en biedt uitsluitsel welke je het beste kunt eten.

Hoe gek het ook klinkt, de twee zijn geen familie van elkaar. De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, is lid van de windefamilie (familie van zetmeel houdende knollen). De normale aardappel is lid van de familie van de nachtschade-achtigen, waaronder bijvoorbeeld ook de tomaat, paprika en aubergine. Daarnaast wordt de zoete aardappel vaak, vanwege de kleur en vorm, verward met de Yam. De Yam is echter zelfs geen achterneefje van de zoete aardappel, omdat deze eetbare wortelknol behoort tot een andere familie, namelijk die van de Dioscoreacea.

Glycemische belasting
De hoogte van de glycemische waarde van voedsel toont aan hoe snel het de bloedsuikerspiegel laat stijgen. Voedsel met een hoge glycemische belasting laat de bloedsuikerspiegel snel stijgen doordat de suikers, uit de aardappel bijvoorbeeld, snel worden opgenomen door het lichaam.[1]

De zoete aardappel heeft een lagere glycemische belasting dan de normale aardappel. Dit betekent dat de koolhydraten uit een zoete aardappel meer geleidelijk worden opgenomen in het bloed dan de normale aardappel.[2] Dit heeft vervolgens weer een effect op de hoeveelheid insuline die de alvleesklier (pancreas) moet produceren.

Het mes van koolhydraten en insuline snijdt aan twee kanten. Aan de ene kant verbetert insuline de opbouw van spierweefsel, door het stimuleren van de eiwitsynthese. Het zorgt er tevens voor dat aminozuren (uit voeding en spieren) bespaard blijven als reserve brandstof. Anderzijds kan insuline, voor mensen met een te hoog vetpercentage, ook het grootste lypolitic (vetopslag) hormoon zijn.

Voedingswaarden

De zoete aardappel valt net als de gewone aardappel onder de groep koolhydraten, welke naast eiwitten en vetten, behoort tot de macronutriënten. De zoete aardappel bevat grote hoeveelheden vitaminen, waarbij het vooral een goede bron is van vitamine C.

Zo bevat een zoete aardappel per 100 gram 30mg vitamine C tegenover 8mg in de traditionele aardappel. Ook is de zoete aardappel een bron van betacaroteen, een bouwstof die in het lichaam wordt omgezet in vitamine A[3]. Daarnaast bezit het 2 gram meer vezels dan de gewone aardappel. Het bevat meer calcium (24mg tegenover 9mg per 100gr) en meer ijzer (0,7mg tegenover 0,0mg).[4]De normale aardappel daarentegen bevat meer magnesium, fosfor, kalium, eiwit en selenium.

Uit onderzoek is ook gebleken dat een extract in de schil van zoete aardappel, genaamd Caiapo, de diabetische stofwisseling bevordert. Inname van het extract heeft lagere bloedsuikerwaarden tot gevolg bij diabetes type 2 patiënten.[5] Hiermee kan zoete aardappel een van de producten zijn met een positief effect op mensen met diabetes type 2.

Conclusie


De zoete aardappel heeft bepaalde voordelen ten opzichte van de normale aardappel. Net zoals de normale aardappel weer bepaalde voordelen heeft ten opzichte van de zoete aardappel. Het is geen of/of kwestie. Je kunt niet zeggen dat de ene per definitie slecht is en de andere goed. Mede vanwege het feit dat het ook draait om de rest van je voedingspatroon en andere individuele factoren.

Het verschilt per persoon of wij aardappelen, zoete aardappelen en/of de yam op regelmatige basis aanraden. Dit heeft zowel te maken met fysiologische als psychologische redenen. Dat wij vaker gerechten laten zien met de zoete aardappel heeft tot slot ook vooral te maken met het feit dat wij de zoete aardappel met daarover kaneel simpelweg gewoon een stuk lekkerder vinden!



Wetenschappelijke literatuur en uitleg:
[1] Role of glycemic index and glycemic load in the healthy state, in prediabetes, and in diabetes.  RIccardi,G., Rivellese, A.A., Giacco, R. Department of Clinical and Experimental Medicine, Federico II University, Naples, Italy. American Journal of Clinical  Nutrition. 2008 Jan;87(1):269S-274S.[2] The role of glycemic index concept in carbohydrate metabolism.  Ciok, J., Dolna, A. Pracownia, Prewencji Pierwotnej Chorób Uwarunkowanych Zanieczyszczeniami Zywności i Wadliwym Zywieniem Zakład Bezpieczeństwa Zywności i Zywienia, Instytut Zywności i Zywienia w Warszawie.  Przeglad Lekarski. 2006;63(5):287-91.[3] Failla ML, Thakkar SK and Kim JY. In vitro bioaccessibility of beta-carotene in orange fleshed sweet potato (Ipomoea batatas, Lam.). J Agric Food Chem. 2009 Nov 25;57(22):10922-7. 2009.[4] http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/?q=aardappel[5] Role of glycemic index and glycemic load in the healthy state, in prediabetes, and in diabetes.  RIccardi,G., Rivellese, A.A., Giacco, R. Department of Clinical and Experimental Medicine, Federico II University, Naples, Italy. American Journal of Clinical  Nutrition. 2008 Jan;87(1):269S-274S.



VOEDINGSWAARDE

Bataat (per 100 g)
Energie413KJ / 98Kcal 
Eiwit1,2 g
Koolhydraten 21,3 g
Suiker5,6 g 
Vet 0,3 g
Verzadigd 0,1 g 
Vezels2,4 g
Natrium 40 mg
Vitamine A0,7 mg



©Gavi Mensch
Brussel, 9-8-2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten